Carmans-groep wekt zelf energie op

Nieuwe zuiveringstechniek voor grond wordt CO2-neutraal

De Carmans Groep, die al een halve eeuw bestaat en bij de Belgische top van grondzuiverende bedrijven hoort, gaat op korte termijn 20 miljoen investeren in een windmolenpark. Onlangs geïnstalleerde zonnepanelen leveren reeds 1,9 megawatt aan groene energie. Nu wil Carmans drie windmolens gaan bouwen. Met deze zonne- en windenergie kan de Carmans Groep het totale zuiveringsproces van sterk vervuilde gronden dus van zelf opgewekte elektriciteit voorzien. Een Europese primeur.

Als het van de ambitie van het provinciebestuur afhangt, moet Limburg tegen 2020 CO2-neutraal zijn. Om dit doel te bereiken moet vooral het bedrijfsleven veranderingen doorvoeren. Behoorlijk wat Limburgse ondernemingen investeren al in zonne-energie en willen straks ook wind inschakelen als stroomvoorziener.

Recycleren

Eén van de pioniers op dit vlak is de Carmans Groep die gisteren haar grootse plannen voor de nabije toekomst toelichtte. CEO Stefan Carmans, zoon van de stichter, stelde gisteren samen met zijn stafmedewerkers zijn plannen voor om enerzijds vervuilde grond voor 100 procent te recycleren en dit project anderzijds volledig te dekken met zelf opgewekte zonne- en windenergie. "Ons grondreinigingscentrum verwerkt momenteel op jaarbasis 80.00 ton verontreinigde gronden", aldus Stefan Carmans. "We vertrekken van o.a. veegvuil van straten en pleinen, rioolslib, maar ook bouwpuin en verontreinigde grond recycleren ze tot hoogwaardige grondstoffen voor de bouw."

[...] Lees het volledige artikel Het Laatste Nieuws verder in deze pdf.

 

Carmans-groep wekt zelf energie op